Thema Black Mirror

Wat gebeurt er als we een paar stappen verder gaan? Wanneer technologische ontwikkelingen ons leven steeds sterker gaan beïnvloeden en uiteindelijk zelfs overnemen? Dit gaan we onderzoeken tijdens het Maker Festival Twente 2020. De zevende editie van het MFT heeft namelijk als thema Black Mirror, naar de gelijknamige Netflix serie. In op zichzelf staande afleveringen wordt de duistere kant van onze menselijke relatie met technologie belicht. De serie wordt ook wel omschreven als een zoektocht naar de bijwerkingen van de drugs die technologie zou zijn. Een tikje sciencefiction, soms schokkend of bizar. Maar vaak dichterbij de werkelijkheid dan we denken.

De verhalen die Black Mirror laat zien confronteren ons met de toekomst van internet en tech. Tijdens het Maker Festival zal de focus dan ook daarop liggen. Binnen het educatie programma richten we ons op mediawijsheid en maken we leerlingen bewust van de effecten van internet. Hoe kan je mening beïnvloed worden door het gebruik van sociale media en grote groepen mensen? Hoe maak je je eigen keuzes? Welke invloed heeft internet en het gebruik van tech op jouw eigen identiteit? Ook binnen de programmering van het festival en de pre-events laten we de effecten van internet en tech op ons (dagelijks) leven zien en de keuzen die we daarin kunnen maken. Zo werken we samen met Sickhouse aan een event rond de Netflix serie Black Mirror.

Met het thema van Black Mirror als uitgangspunt voor het MFT willen we bezoekers helpen zich een weg te vinden in een snel veranderende samenleving, een samenleving die in steeds sterkere mate gedomineerd wordt door technologie.