Live achter de schermen

Hoe vertaal je een live voorstelling naar een interactieve video-installatie? Met welke technieken zorg je dat de kijker geboeid raakt en welke keuzes maak je daarbij?

Jules van Hulst is een videokunstenaar die motion graphics naar een theatraal live podium brengt. Onlangs liet hij – samen met Douwe Dijkstra – in Tetem het project Kijkersfile zien. Kijkersfile werd voor het eerst vertaald van een live performance naar een interactieve video-installatie. Door de experimentele opstelling moest de kijker fysiek bewegen om tot de kern van het verhaal te komen. Aan de ene kant van de projecties was het eindresultaat te zien. Aan de andere kant werden tegelijkertijd de handelingen achter de schermen getoond. Via een mix van studio geënsceneerde scènes, opnames in de openbare ruimte en verschillende film- en animatietechnieken werd de kijker meegenomen in een bijzonder verhaal over culturele identiteit en saamhorigheid.

Tijdens het event ‘Live achter de schermen’ neemt Jules van Hulst het publiek mee achter de schermen en vertelt over het nut van vooraf opgenomen beeldmateriaal versus live implementatie. Wanneer zet je welke beelden in en welke technische keuzes worden er gemaakt? Hoe breng je de kijker op een positieve manier in verwarring zonder dat deze het gevoel krijgt naar een technisch spektakel te kijken?

Na de talk is er een spelmoment met als uitgangspunt een camera en een beamer. Tijdens de workshop krijgen de deelnemers een inkijk in het speelse element van showcontrols waarmee licht, geluid en visuele effecten worden aangestuurd.

Kijkersfile was een van de twee interactieve video-installaties die van 9 mei t/m 25 augustus 2019 te zien was in de tentoonstelling Originals in Tetem: tetem.nl/evenement/originals

Datum: maandag 16 september 2019
Tijd: 19:30 uur (19:00 uur inloop)
Locatie: Kulturhus Borne, Marktstraat 23, Borne
Deelname: gratis
Aanmelden via: info@bibliotheekborne.nl
Datum: dinsdag 17 september 2019
Tijd: 19:30 uur (19:00 uur inloop)
Locatie: Bibliotheek Dinkelland, Oranjestraat 21, Denekamp
Deelname: gratis
Aanmelden via: basisvaardigheden@bibliotheekdinkelland.nl
Datum: woensdag 18 september 2019
Tijd: 19:30 uur (19:00 uur inloop)
Locatie: Tetem, Stroinksbleekweg 16, Enschede
Aanmelden via: receptie@tetem.nl