Civil Research

Steeds meer burgers houden zich bezig met het meten en verzamelen van informatie om zo invloed te kunnen uitoefenen op hun leefomgeving. Tot voor kort werd dit type onderzoek alleen uitgevoerd door professionele onderzoeksbureaus. Wat betekent deze ontwikkeling? Welke technologische hulpmiddelen zijn er om deze gigantische hoeveelheid data te meten, verzamelen en filteren? En wat betekent dit voor de bestuurlijke processen nu onderzoek ook kan worden uitgevoerd door bewoners?

Timothy Sealy, initiatiefnemer van The Things Network Twente, vertelt tijdens dit event over het runnen van een open community. The Things Network Twente is een open community die zich richt op slimme sensoren. De focus ligt op het ontwikkelen van (technische) kennis op het gebeid van sensoren en draadloze communicatie ten behoeve van de slimme burger. Waarom doen mensen mee aan civil research en welke data wordt verzameld? Hoe verandert deze trend de samenleving?

Na de talk maak je een Do-It-Yourself weerstation. Zo kun je hands-on ervaren wat en op welke manier er wordt gemeten en hoe data wordt verstuurd en opgeslagen. Na het event kun je thuis met jouw eigen weerstation bijdragen aan een fijnmazige weerkaart van Twente!

Dit event wordt georganiseerd door Tetem en verschillende culturele partners in aanloop naar Maker Festival Twente (6 & 7 juni 2020) met als thema Black Mirror. Vernoemd naar de gelijknamige Netflix serie, worden in deze reeks interactieve events de mooiste en soms ook angstaanjagende gevolgen van technologische ontwikkelingen onderzocht.

Datum: maandag 30 september 2019
Tijd: 19:30 uur (19:00 uur inloop)
Locatie: Bibliotheek Losser, Raadhuisplein 1, Losser
Deelname: gratis
Aanmelden via: y.kerver@stichtingfundament.nl
Datum: dinsdag 1 oktober 2019
Tijd: 19:30 uur (19:00 uur inloop)
Locatie: Bibliotheek Enschede, Pijpenstraat 15, Enschede
Deelname: gratis
Aanmelden via: info@bibliotheekenschede.nl
Datum: woensdag 2 oktober 2019
Tijd: 19:30 uur (19:00 uur inloop)
Locatie: Bibliotheek Almelo, Het Baken 3, Almelo
Deelname: gratis
Aanmelden via: info@bibliotheekalmelo.nl