Artist Talk Tetem Lawrence Malstaf: De anti-automaat

Bij de installaties van de Belgische kunstenaar Lawrence Malstaf is de ervaring van ‘being in the middle’ essentieel. In plaats van de indirecte ervaring als ‘getuige’, wordt de bezoeker een essentieel lichamelijk onderdeel van wat er gebeurt en beleeft hij/zij van ‘binnenuit’. Lawrence ontwikkelt installaties en performances met een sterke focus op beweging, toeval, orde en chaos. Hij noemt zijn werken anti-automaten. Een anti-automaat veroorzaakt een onvoorspelbare beweging, waardoor de bezoeker een ervaring ondergaat waarbij de zintuigen geprikkeld of ontregeld worden.

Tijdens zijn Artist Talk vertelt Lawrence Malstaf over zijn praktijk als installatiekunstenaar waarin geanimeerde objecten, anti-automaten en toeval centraal staan. Met een bijzondere interesse voor de relatie Mens-Machine en de emotionele instincten die hieraan verbonden zijn, onderzoekt Lawrence thema’s als intelligentie van objecten, evolutie en aanpassingsvermogen.

De Artist Talk is de officiële aftrap van de tentoonstelling Double Compass van Lawrence Malstaf in Tetem. Compass is een ‘oriëntatiemachine’ die je als een lichaamsextensie om je middel draagt en die jou via elektromagnetische velden door de ruimte leidt. De machine geeft daarbij een impuls van afstoting of aantrekkingskracht. In Tetem kunnen voor het eerst twee personen tegelijkertijd met Compass een onzichtbare ruimte verkennen en kiezen tussen luisteren of weerstand bieden, tussen leiden of geleid worden, of iets ertussenin. Tijdens de tentoonstelling ontwikkelen theatermakers Bran Remie en Simon Wagter van de Twentse Kunst Alliantie een aantal theatervoorstellingen die geïnspireerd zijn door Compass. De data van de voorstellingen, die gespeeld worden in de tentoonstellingsruimte, worden bekend gemaakt via tetem.nl.

Datum: donderdag 31 januari 2019
Tijd: 19:30 uur (19:00 uur inloop)
Locatie: Tetem, Stroinksbleekweg 16, Enschede
Deelname: gratis