Informatie

Iedereen in Twente - jong en oud en ongeacht waar je woont - moet de gelegenheid krijgen zich te ontwikkelen tot een verkennende, creatieve en makende burger. Het spelen en experimenteren met technologie en creativiteit kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren.

Tetem organiseert daarom Maker Festival Twente (MFT).

Maker Festival Twente
Het MFT, georganiseerd op 6 en 7 juni 2020 op Roombeek Cultuurpark, staat dit jaar in het teken van Black Mirror, naar de gelijknamige Netflix serie. De verhalen die Black Mirror laat zien confronteren ons met de toekomst van internet en tech. Op het festival en in de reeks interactieve events daar voorafgaand, worden de mooiste en soms ook angstaanjagende gevolgen van technologische ontwikkelingen onderzocht.

Het MFT is een ontmoetingsplek voor iedereen die geïnteresseerd is in techniek en creativiteit. Met een tweedaagse makerbeurs, tentoonstellingen en een outdoor programma laat het bezoekers meekijken, meedoen en zelf ervaren wat het nut en plezier is van zelf dingen bedenken en maken. Voorgaande jaren trok het evenement ca 10.000 bezoekers. Zie hier de aftermovie van 2019.

Onderwijs programma: Play & Learn dagen
De Play & Learn dagen (P&L) is het onderwijs programma van het MFT. Dit programma vindt plaats op woensdag 20 mei in Almelo, woensdag 27 mei in Hengelo en donderdag 4 juni in Enschede. Waarbij het programma wordt gemaakt in samenwerking met makers, bedrijven, cultuur- en kennisinstellingen. De P&L dagen brengen leerlingen uit het voortgezet onderwijs in contact met creatieve, technologische en innovatieve bedrijven en brengen het beroepsperspectief van jongeren in technologische beroepen in beeld. Het wetenschap en cultuurprogramma geeft jongeren een beeld van wat de effecten van internet en tech op ons dagelijks leven zijn en de keuzes die we daarin kunnen maken.

In de ochtend vinden de Play en Learn dagen plaats. Op dezelfde locatie verzorgen wij in Hengelo en Almelo ook een middagprogramma, het Maker Festival, toegankelijk voor alle leeftijden.

Tijdens de Play & Learn dagen wordt een schoolklas opgedeeld in subgroepen van 7 tot 10 leerlingen. Iedere subgroep bezoekt in een carrousel 2 verschillende makers. Hierbij wordt de verdeling zo gemaakt dat de 3 subgroepen van een schoolklas verschillende makers kunnen bezoeken. De leerlingen worden uitgedaagd mee te kijken, doen en beleven. En het plezier en het nut van het zélf dingen bedenken en maken te ervaren.

Wil je een bijdrage leveren aan de Play en Learn dagen dan vragen wij je om een activiteit te ontwikkelen die 40 minuten duurt en gegeven kan worden aan 10 leerlingen tegelijkertijd. De activiteit moet goed herhaalbaar zijn. Deze wordt 4 keer gegeven in de ochtend.

Maker Festival Almelo en Hengelo
Het Maker Festival vindt op 20 mei 2020 in Almelo (Indiëterrein) en op 27 mei 2020 in Hengelo (De Gieterij, Roc van Twente) plaats. Bezoekers van alle leeftijden (4-88) zijn van harte welkom om mee te doen, te beleven en zelf dingen te maken. Je kunt een bijdrage leveren door tijdens deze middag een maakactiviteit te verzorgen voor de bezoekers. Hier is geen sprake van een begin en eindtijd, maar een open inloop tussen 13:30 -17:00 uur. Zie hier een impressie van Maker Festival Hengelo 2019.

Deelname ZZP-er
Ben jij kunstenaar, wetenschapper, maker, ondernemer of doe-het-zelver en heb je interesse om deel te nemen aan één of meerdere programma onderdelen van het Maker Festival Twente? We vertellen je graag meer over de mogelijkheden! Neem hiervoor gerust contact met Marloes Spekschate, via mft@tetem.nl.

Deelname Bedrijven
Bedrijven en kennisinstellingen kunnen gratis op het Maker Festival Twente, de Maker Festivals Almelo en Hengelo of de Play & Learn dagen een maakactiviteit aanbieden en zichzelf als maak- of technologisch bedrijf/onderwijsinstelling presenteren.

We zijn erg benieuwd welke activiteit jij zou willen aanbieden. Neem hierover gerust contact met Wencke Steggink, via wencke@tetem.nl, zodat we samen kunnen afstemmen hoe we dit kunnen vormgeven.
Wil je als bedrijf graag deelnemen maar heb je nog geen maakactiviteit beschikbaar, dan denken wij graag met jullie mee hoe deze te ontwikkelen.