Roombeekplein


Maker Festival Twente is in doorlopende ontwikkeling en gaat verbindingen aan met partners in de stad. Zo ook met Kees de Groot, het creatieve brein achter de Twente Biënnale, PLANETART, GOGBOT en TEC ART Rotterdam.

Met de komst van het Maker Festival naar Roombeek Cultuurpark en de samenwerking tussen Museum TwentseWelle, Aki ArtEZ en Tetem, is gekozen om voor 2017 een inspirerend kunstevenement in de openbare ruimte van Roombeek aan te gaan, namelijk Roombeekplein.

Kees de groot heeft als curator van het Roombeekplein, in het kader van het thema Leonardo, een aantal kunstenaars geselecteerd bezoekers proberen te inspireren en te verwonderen. Kunstenaars die ieder op hun eigen wijze als makers een eerbetoon brengen aan het genie van Leonardo da Vinci, de homo universalis, de universele mens.

 

Joost Conijn- Vliegtuig

Conijn

Joost Conijn verwierf bekendheid met projecten die als centraal thema door hem zelf gebouwde machines hebben. In zijn derde zelfgebouwde vliegtuig koos Joost Conijn een route die niemand anders ooit nam. Hij vloog vanuit Europa over Afrika en bezocht de meest onherbergzame gebieden in het oerwoud. Overgeleverd aan het materiaal van zijn vliegtuig, aan het humeur van de plaatselijke autoriteiten en aan de elementen, maakte Joost Conijn een verbijsterende tocht en legde dit verslag vast. Zijn zelfgebouwde vliegtuig is op het Roombeekplein te bewonderen.

 

Marco Broeders, Jeroen Molenaar en Joris Strijbos- Drifting Patterns

Strijbos, Molenaar, Broeders Drifting Patterns

Broeders, Strijbos en Molenaar zijn kunstenaars die individueel maar ook in diverse samenwerkingsverbanden projecten ontwikkelen en uitvoeren op het snijvlak van technologie, kunst, wetenschap en openbare ruimte. Het project Drifting Patterns is het fysieke resultaat van hun onderzoek naar alternatieve energiebronnen en hoe deze kunnen worden toegepast in een kinetische geluidsinstallatie.

Het is een windorgel dat kinetische energie omzet in pneumatische druk. Deze druk wordt gebruikt om een aantal orgel pijpen te bespelen die over vijf objecten verdeeld zijn en worden opgesteld in de openbare ruimte. Het resultaat is een doorlopende en constante variatie van geluidscomposities, waarbinnen een complexe verschuiving ontstaat in de patronen van de geluidsculpturen.

 

Freerk Wieringa- robotica

Freerk Wieringa

Feerk Wieringa is als kunstenaar een maker en uitvinder pur sang. In zijn werkplaats in het havenkwartier te Deventer worden metalen delen gemodelleerd en in elkaar gelast en verbonden met high-tech robotica. De werken kennen een hoog interactief gehalte en nodigen de bezoeker uit om er mee te spelen en onderdeel te worden van het werk. In zijn beelden verwerkt Freerk Wieringa iconen uit de low en high culture. Zo gebruikt hij naast hedendaagse verwijzingen naar bijvoorbeeld elementen uit de populaire cultuur ook academische verwijzingen als de sokkel en de traditionele functie van een beeld als monument. Identiteit en hoe deze gevormd wordt door archetypes, commercie, geloof en andere extreme

Wieringa is voor Roombeekplein uitgenodigd om een ruime keus te maken van de beste werken uit de afgelopen jaren. Verwelkom en beleef de Android Humanoid, het Saxenros, DOG, Pony, Hand, Machina Ludens en andere werken op het snijvalk van robotica, smeedkunst en interactie.

 

Reinier Kranendonk- Fontein

Reinier Kranendonk

Op de vlonder boven het water achter Museum TwentseWelle zal Reinier Kranendonk een speciale spuitfontein bouwen, waar de bezoeker mee kan richten op diverse objecten en sculpturen in het water. Kranendonk is een kunstenaar en uitvinder, met hergebruik van bestaande materialen, in relatie tot elementen en krachten in de natuur, zoals wind, zwaartekracht, en waterkracht.

Het werk van Reinier kenmerkt zich door verschillende elementen, het bestaat bijna altijd uit gevonden materiaal. De materialen worden een nieuw leven ingeblazen en worden op een totaal andere manier ingezet, het wordt niet gerecycled maar geupcycled. De nostalgische kracht van het materiaal wordt zo weer op een nieuwe manier gebruikt, samen met andere ingrediënten maakt het een nieuwe verbintenis of een nieuw verhaal.
Het stadium van vergankelijkheid is waar allerlei nieuwe vormen en mogelijkheden liggen, de chaos van puin en onderdelen is de voedingsbodem voor het werk.

 

Jelle de Graaf- Cyborg 2017

Jelle de Graaf 16

Jelle de Graaf is een kunstenaar uit de bloeiende creatieve broedplaats Studio Complex te Enschede. Aan de lopende band maakt hij steeds grotere sculpturen uit gerecycled plastic materiaal, zoals robots, reuzepony’s, punkrobots en skulls met laserogen. Ook is hij steeds meer een gevraagde gast voor het decoreren en ontwerpen van podia voor internationale festivals zoals Defqon, Extrema Outdoor, en Airforce, op de voormalige vliegbasis Twente.

Ook zijn de autonome werken van de Graaf op toonaangevende festivals te bewonderen. Voor het Maker Festival maakt hij zijn grootste Inklim-cyborg tot nu toe.

 

Edwin Dertien + ViaOral- Graffiti printrobot

ViaOral Edwin Dertien

Edwin Dertien, robotica onderzoeker aan de Universiteit Twente en kunstenaar en uitvinder gaat aan de slag voor Maker Festival Twente en wel direct voor de deur van zijn werkplaats bij de entree van het Roombeekplein. Samen met de kunstenaars van ViaOral en met studenten van de UT wordt een print-robot in een 6 m hoge layertoren verwerkt.

Verwacht een kleurrijke toren van 6x2x2m bij de entree van Roombeek, met een neop-pop-dada-knipoog van ViaOral naar Leonardo, de homo-universalis, die het Maker Festival Twente ook inspireert tot dat wat te beleven en te bewonderen valt.