Educatie


In 2016 ontwikkelde Tetem een educatieprogramma waardoor het mogelijk werd om op een meer regionale manier invulling te geven aan het Maker Festival Twente. Dit concept noemen wij de Play & Learn dagen. Deze aanpak bleek een groot succes, de draagkracht voor het Maker Festival Twente werd er verder door verstevigd en geborgd.

Net als vorig jaar, gaan we ook in 2018 samenwerken met Hengelo en Almelo bij de organisatie van de Play & Learn dagen. Als opmaat naar het MFT kan het onderwijs tijdens de Play & Learn dagen alvast kennis maken met makers, uitvinders, kunstenaars, ondernemers en wetenschappers. Er zijn presentaties en workshops voor het primair onderwijs (PO), voortgezet onderwijs (VO) en middelbaar beroepsonderwijs (MBO).

Dinsdag 15 mei en donderdag 17 mei 2018 – voor PO groep 7, VO en MBO – locatie Museum TwentseWelle in Enschede

Woensdag 16 mei 2018 -voor PO groep 7, VO en MBO- ROC van Twente locatie de Gieterij in Hengelo

Woensdag 23 mei 2018 – voor PO groep 7, VO en MBO – Indië Terrein,  locatie Sluiskade Noordzijde 14, Almelo

Ben jij een maker en wil jij graag workshops verzorgen voor PO, VO en/of MBO? Vul het formulier in en mail deze naar mft@tetem.nl

IMG_6197

Wat zijn de Play & Learn dagen?

Tijdens de Play & Learn dagen wordt een schoolklas opgedeeld in subgroepen van 7 tot 10 leerlingen. Iedere subgroep bezoekt in een carrousel 3 verschillende makers. Hierbij wordt de verdeling zo gemaakt dat de 3 of 4 subgroepen van een schoolklas verschillende makers kunnen bezoeken. De leerlingen worden uitgedaagd mee te kijken, doen en beleven. En het plezier en het nut van het zelf dingen bedenken en maken te ervaren.

Het uitgangspunt is dat iedere leerling in de te volgen carrousel ervaringen opdoet op verschillende gebieden:

  • Het creatieve proces
  • Onderzoekend werken
  • Kennismaken met een bedrijf
  • Een innovatieve maker
  • Een technische maker
  • Het ‘’zelf iets maken”

Aansluitend aan dit bezoek maken de leerlingen per twee- of drietal een presentatie van een van de door hen bezochte makers. Terug op de school presenteren de leerlingen de opgedane ervaringen aan elkaar. Op deze wijze worden ervaringen gedeeld en worden leerlingen geprikkeld om het Maker Festival Twente op 26 en 27 mei 2018 te bezoeken.

Het doel van de Play & Learn dagen is:

  • Door nieuwsgierigheid en inspiratie belangstelling wekken voor innovatieve en duurzame oplossingen, kunst, technologie en (nieuwe) ambachten
  • Jongeren geïnteresseerd maken in het toepassen en vernieuwen van techniek
  • Beroepsperspectieven binnen de sectoren techniek, creatieve economie en maakindustrie in kaart brengen en jongeren de mogelijkheid bieden zich hier een beeld bij te vormen
  • Twente opnieuw zichtbaar maken als dé locatie voor de maakindustrie

Docenten/scholen kunnen deze workshops boeken via: educatie@roombeekcultuurpark.nl

 

De Play & Learn dagen 2017 worden mede mogelijk gemaakt door:
Almelo Promotie, Bibliotheek Almelo, Bureau Hengelo, Coderdojo Enschede, De Smaak Van, Google Grant, Hobbytime Almelo, J&R Virtual Reality Entertainment, Kaliber Kunstenschool, LaQ, MAFF, Museum TwentseWelle, Oyfo, Protoplast, ROC van Twente, Roombeek Cultuur Educatie, Shell, Stichting C3, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Ter Steege, Tetem, TkkrLab, TriMotion, WoWi!-bus, Wowlab, Zwanenberg Foodgroup.