MFT zoekt innovatieve bedrijven, makers en kunstenaars voor hergebruik van afval


Nutteloosheid voorbij! Het grootste makers event in Twente zoekt innovatieve makers en bedrijven voor hergebruik van afval.

Nutteloosheid voorbij

Nathan Woud, projectleider van de zone Nutteloosheid voorbij!, is op zoek naar bijzondere makers en bedrijven die op innovatieve of creatieve wijze afvalproducten een herbestemming geven: “Op het MFT wordt de onverwachte waarde van nutteloze dingen ontdekt. Afval wordt gekaapt voor nieuwe toepassingen voordat het de kans krijgt om roemloos afgevoerd te worden. In de zone Nutteloosheid voorbij! laten we zien dat niets nutteloos is en dat alles weer om te vormen is tot iets nieuws en bruikbaars. Dit doen we ook als organisatie. Zo wordt al het festivalafval gescheiden en zijn de festival bekers, bordjes en bestek gemaakt van organisch materiaal. Deze worden samen met de voedselresten na afloop gecomposteerd op het terrein van Studio Complex en op het Zuiderfestival wordt getoond wat er met deze compost gedaan wordt. Het grote melkpakkenhuis van het MFT-verbindingsplein wordt gedoneerd aan het Tankstation  die het als isolatiemateriaal voor het restaurant gaan gebruiken.”

Voor Nutteloosheid voorbij! is het Maker Festival Twente op zoek naar verschillende soorten makers: “Hoe gaan bedrijven duurzaam om met afvalstromen? Wat is citymining? Hoe wordt technologie ingezet om op een verantwoorde of innovatieve manier om te gaan met afvalproductie? Welke uitvindingen zijn er om ons te helpen de afvalberg kleiner te maken? Bedrijven en uitvinders die zich hiermee bezighouden worden uitgenodigd om producten te demonstreren, te verkopen of workshops te geven. Je wordt bovendien in de schijnwerpers gezet tijdens dit grootste makers event in Twente!”

In de zone Nutteloosheid voorbij! wordt ook een plek gecreëerd waar kunstenaars en ontwerpers afgedankte materialen een tweede leven geven: “Kunstenaars worden uitgenodigd om ter plekke nieuwe kunstwerken te maken van een grote afvalberg op het festival. Ontwerpers worden uitgenodigd om van afgedankte huishoudelijke apparatuur of elektronica nieuwe functionele objecten te maken. Op deze manier wordt aan afgedankt afval een creatieve herbestemming gegeven.”

Geïnteresseerde bedrijven, makers, kunstenaars en ontwerpers kunnen voor meer informatie contact opnemen met Nathan Woud via: nathan@tetem.nl.