Landelijke Maak Challenge


MakerEducation.nl organiseert landelijke Maakchallenge!

Makereduation.nl zet tussen 28-30 september ‘maken’ op de kaart met landelijk maakfestival & #maakonderwijs conferentie op de 28ste

Roombeek Cultuurpark Educatie (RCE) is partner van Maker Festival Twente (MFT) op het gebied van educatie. Wij werken aan het gezamenlijke doel om de maakcultuur onder de aandacht te brengen bij jongeren. Maker Festival Twente is partner in de landelijke Maakchallenge, georganiseerd vanuit Makereducation.nl.

Makereducation.nl is een samenwerking tussen: Maker Festival Twente, Fabklas, Frysklab, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Het Lab Rotterdam, Lekkersamenklooien.nl, Maker Festival Amsterdam, Maker Faire Eindhoven, NEMO Science Museum, Stichting Fablab Benelux, Ultimaker en Waag Society.

In aanloop naar de onderwijsconferentie met Fablearn op vrijdag 28 september, organiseren we Maakchallenges door heel Nederland. We willen zoveel mogelijk kinderen, thuis of op school, stimuleren om lekker te gaan experimenteren, onderzoeken en te maken.

Meer informatie over Makereducation.nl: www.makereducation.nl/over-makereducation

Introductie Maakchallenge

De Maakchallenge is gebaseerd op de ‘Rube Goldberg machine’, vernoemd naar de Amerikaanse cartoonist Rube Goldberg. Het is een complex apparaat dat een zeer eenvoudige opgave, soms onnodig langzaam, indirect en omstandig uitvoert. Daarbij worden verschillende delen (bijvoorbeeld conservenblikken, kogels en bindtouw, enz.) zo opgebouwd, dat ze een kettingreactie geven die uiteindelijk helemaal aan het eind zijn doel bereikt. Een geweldig voorbeeld is de prachtige videoclip bij het nummer ‘This too shall pass’ van OK Go.

Kettingreacties maken is niet alleen heel leuk, maar bovendien ook behoorlijk leerzaam. Hoe zorg je ervoor dat de energie telkens wordt doorgegeven? Onze Maakchallenge vindt plaats in een fysieke doos, waarin je je eigen kettingreactie kunt bouwen.

Hoe werkt het?

Iedereen kan meedoen met de Maakchallenge. Kinderen kunnen in groepjes, individueel, thuis of op school met hun eigen kettingreactie aan de slag. Maar ook middelbare scholieren en studenten zijn welkom om mee te doen! Klassen kunnen de dozen stapelen en proberen te schakelen om zo een gezamenlijke kettingreactie te bouwen.

Trainingen

Wil je als school of klas deelnemen aan de Maakchallenge? Dan kunnen leerkrachten een docententraining volgen, georganiseerd in samenwerking met Rijnbrink en Roombeek Cultuurpark Educatie. Dit is een trainingsmoment voor leerkrachten en docenten vanuit het onderwijs die willen deelnemen aan de Maakchallenge. Zij krijgen uitleg over de challenge en handvaten hoe zij de challenge het beste kunnen aanpakken met de kinderen/leerlingen.

Docententraining data:

Donderdag 24 mei van 19:30 tot 21:00 uur
Locatie: TETEM, Stroinksbleekweg 16, 7523 ZL Enschede

Dinsdag 12 juni van 19:30 tot 21:00 uur
Locatie: Kunstcircuit Deventer, Keizerstraat 70, 7411 HH Deventer

Deze docententrainingen worden kosteloos aangeboden.

Aanmelden kan via: receptie@tetem.nl
Meer informatie over MaakChallenge: www.makereducation.nl/challenge
Meer informatie over docententrainingen: jelske@tetem.nl