Ins and outs tijdens Made in Twente


Made in Twente zijn speciale Preview & Meeting events in aanloop op het Maker Festival Twente op donderdag 14 januari 2016 en woensdag 16 maart 2016. Beide avonden van 19:00-21:00 (open inloop 18:00). De events geven je de ins en outs van het MFT en zijn er op gericht om te verbinden, inspireren en motiveren. Makers en geïnteresseerden die meer willen weten over de komende editie, kennis willen maken met de werkgroep en organisatie, andere makers willen ontmoeten of juist andere makers zoeken om samen iets te doen zijn van harte welkom. Tijdens Made in Twente geven we ook alvast een voorproefje van de verschillende zones waar het festival in 2016 zich op gaat richten.

MFT 2015 - fotograaf Irma Bruggeman 11

Steeds meer mensen verkiezen het zelf maken boven het aankopen van gestandaardiseerde producten. Tijdens het Maker Festival Twente op 28 en 29 mei 2016 verkennen we deze trend en worden patronen doorbroken. We verkennen de mogelijkheden van het zelf en samen maken. We proberen gewoonten te herkennen en te doorbreken. Hoe kan je het heft in handen nemen door maakconventies en vaste gewoonten en patronen binnenstebuiten te keren? Welke rol speel je daar zelf in en hoe kunnen anderen in jouw omgeving dit proces helpen versnellen? Het Maker Festival Twente onderzoekt de wisselwerking tussen nieuwe technologische toepassingen en culturele en maatschappelijke ontwikkelingen. Waar versterken zij elkaar en waar worden patronen doorbroken? Moet er gezocht worden naar nieuwe patronen? Of is dit ontwrichte evenwicht juist de weg naar innovatie?

Ter voorbereiding op het MFT organiseren we twee Made in Twente events voor makers en geïnteresseerden die meer willen weten over de komende editie, kennis willen maken met de werkgroep en organisatie, andere makers willen ontmoeten of juist andere makers zoeken om samen iets te doen. Made in Twente events geven je de ins en outs van het Maker Festival Twente en zijn er op gericht om te verbinden, inspireren en motiveren.

Maker Festival Twente 2015 - foto Irma Bruggeman 58

Tijdens Made in Twente geven we ook alvast een voorproefje van de verschillende zones waar het festival in 2016 zich op gaat richten. Iedere zone heeft een eigen karakter en focus. Hieronder is een kleine impressie. De verschillende zones worden in aanloop van het festival verder uitgewerkt:

1. Verbinden
Het MFT is een inclusief en innovatief festival. Het festival legt een verbinding tussen verschillende groepen mensen uit de samenleving. Op het ‘’verbindingsplein’’ staat de fysieke verbinding tussen materialen centraal. Tegelijkertijd is dit de plek waar iedere bezoeker van het festival een bijdrage kan leveren aan het samen bouwen van een gemeenschappelijk huis.

2. Houdbaar?!
Het Maker Festival Twente is een festival waar de individuele smaak centraal staat. De eigenheid van de makers bepaalt wat er te zien, beleven en te proeven is. In de zone ‘’Houdbaar?!’’ is te zien hoe de combinatie van traditionele ambachten en nieuwe technieken voedsel langer houdbaar maken, hoe voedsel verduurzaamd kan worden en hoe dit tot nieuwe smaakontdekkingen kan leiden.

3. De nutteloosheid voorbij
Het MFT is het festival waar de onverwachte waarde van nutteloze dingen wordt ontdekt. Afval wordt gekaapt voor nieuwe toepassingen voordat het de kans krijgt om roemloos afgevoerd te worden. Op de ‘’afvalberg’’ worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hergebruik getoond. Tegelijkertijd is dit de plek waar je de levensduur van je nog net niet afgedankte huishoudapparatuur en elektronica kunt verlengen. En wordt er betekenis gegeven aan citymining: het vinden van bruikbare grondstoffen in jouw eigen omgeving.

4. Kennis delen
Het Maker Festival is een festival waar kennis ongebreideld wordt vermenigvuldigd door het te delen. Er vindt een turbulente uitwisseling plaats tussen fantasie en economische modellen. De ‘’kennispoort’’ zone zit verscholen tussen knipperende Arduino-lampjes, piepende circuitjes en zelfgebouwde robots die tussen de tafelpoten door manoeuvreren. Hier kun je deelnemen aan workshops als solderen, bouwen met Arduino bouwen en coding.

5. Maak je toekomst
Het MFT is een festival waar jouw idee van ‘’nu’’ toekomst wordt. Tussen flitsende lampjes en vallende kwartjes worden de mogelijkheden herkend. In de ‘’werkplaats’’ zie je machines die machines bouwen, robots die werkprocessen ondersteunen en zelfbouw uitvindingen als een tot 3D printer omgebouwde videobeamer. Hier kun je deelnemen aan workshops als lasersnijden, 3D-printing en digitaal ontwerpen.

6. Samen zelf doen
Het MFT is een festival waar je kan doen wat je wilt en waar je ontdekt dat je samen verder komt. Makers en bezoekers wisselen ideeën en ervaringen uit er worden interdisciplinaire netwerken gebouwd. ‘’hackers-place’’ is een ontmoetingsplaats voor creatief en technisch experiment. Je kunt hier terecht voor workshops als malware analyse, safe email, traceloos surfen, social hacking, open source programma’s en GitHub.

7. Synergie (special kunst & textiel)
Het Maker Festival Twente is een festival waar kunst betekenis geeft aan het onstuitbare maken. Blinde vlekken van deelnemers zijn complementair en daardoor zijn kunst, maken en economie onmisbaar voor elkaar. Op de ‘’catwalk’’ worden wearables getoond die rook uitstoten, nevels opwerpen, stekels opzetten en je beschermen tegen belagers. Je kunt hier de impact zien die het gebruik van onpersoonlijke elektronica en robotica heeft op persoonlijke kleding en accessoires. Je wordt je bewust van de consequenties die dit heeft op het gebruik, de uitstraling, het gevoel en de draagbaarheid hiervan.

Praktische informatie Made in Twente:
Made in Twente #1: donderdag 14 januari 2016 van 19:00-21:00 (open inloop 18:00)
Made in Twente #2: woensdag 16 maart 2016 van 19:00-21:00 (open inloop 18:00)

De avonden vinden plaats in TETEM kunstruimte; de motor achter het Maker Festival Twente:
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede
www.tetem.nl

De toegang en deelname is gratis.
Aanmelden is gewenst via: receptie@tetem.nl

Spread the word via Facebook!