Pre-events programma


Verschillende kleinschalige events – varierend van ontwerp-workshops en trend-labs tot netwerkbijeenkomsten – vinden plaats voorafgaand en tijdens het Maker Festival. Met deze events opent het MFT de maatschappelijke discussie over de invloed en gevolgen van ontwerp- en maakontwikkelingen voor mens, cultuur en werkprocessen. Vragen die aan de orde (kunnen) komen zijn: Welke mogelijkheden bieden nieuwe technieken aan hedendaagse makers en ontwerpers? Welke wezenlijke veranderingen kunnen we verwachten op de arbeidsmarkt o.i.v. technologie en robotisering? En wat betekent dit voor de wijze waarop wij de nieuwe generatie opleiden en voorbereiden op de toekomst?

Het pre-events programma vindt plaats in het najaar (oktober t/m december 2018) en voorjaar (januari t/m mei 2019) ter voorbereiding op de festivaleditie 2019. Wat kun je verwachten in pre-events programma komend najaar:

 

Workshop De MuseumFabriek

TAGS maken

Sjablonen maken en tamponeren net als streetartist Banksy? Maak je eigen tag op een T-shirt of een tas. Gebruik de vinylcutter in onze gloednieuwe Makerspace om je eigen sjablonen te maken of snijdt er zelf één.
‘De Tijdelijke Textieldrukkerij’ is een tentoonstelling en een textielwerkplaats in één. In de tentoonstelling, die gaat over het verfraaien van textiel d.m.v. verven en bedrukken, worden ontwerpen van kunstenaars getoond. In de Makerspace kan iedereen – jong en oud, ervaren en onervaren – aan de slag met bijzondere verf- en druktechnieken. Het gevarieerde activiteitenprogramma nodigt uit om zélf te bedenken, te ontwerpen en te maken.

Datum: vanaf zaterdag 6 oktober 2018
Tijd: geopend van dinsdag t/m zondag tussen 11.00 en 17.00 uur
Locatie: De MuseumFabriek
Deelname: gratis
Leeftijd: 8 – 12 jaar
Duur: doorlopende activiteit (duur +/- 1 uur)

 

Werksessie 1: Twentse maakplaatsen

Talentontwikkeling in de veranderende arbeidsmarkt

Afgelopen zomer is het Maakplaatsen programma van start gegaan en zijn vrijwilligers van musea, regionale lab’s en bibliotheken getraind in het werken met hedendaagse maaktechnieken. Er zijn workshops Ozobot, iStopMotion, 3D pennen, Protopiper, Zoutwaterauto, Bibberspiraal en nog veel meer gegeven in heel Twente!

De Maakplaatsen bieden een programma waarmee kinderen, jongeren en volwassenen zich kunnen ontwikkelen tot verkennende, ontdekkende en creatieve burgers. Sprekers uit het bedrijfsleven en het onderwijs lichten het Maakplaatsen project toe. Zij geven inzicht in het vraagstuk rond de veranderende arbeidsmarkt en talentontwikkeling. De avond wordt afgesloten met een mini-workshop uit het Maakplaatsen project.

Datum: dinsdag 9 oktober 2018
Tijd: 20.00 – 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Locatie: Bibliotheek Enschede, Pijpenstraat 15, Enschede
Aanmelden is gewenst via: info@bibliotheekenschede.nl

Datum: dinsdag 30 oktober 2018
Tijd: 20.00 – 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Locatie: FabLab Hardenberg, Parkweg 1a5, Hardenberg
Aanmelden is gewenst via: info@fablabhardenberg.nl

Datum: dinsdag 6 november 2018
Tijd: 20.00 – 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Locatie: Bibliotheek Almelo, Het Baken 3, Almelo
Aanmelden is gewenst via: info@bibliotheekalmelo.nl

Datum: woensdag 21 november 2018
Tijd: 20.00 – 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Locatie: Bibliotheek Hengelo, Beursstraat 34, Hengelo
Aanmelden is gewenst via: de website www.bibliotheekhengelo.nl

Datum: donderdag 13 december 2018
Tijd: 20.00 – 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Locatie: Theater De Kappen van Kulturhus Haaksbergen, Sterrebosstraat 2, Haaksbergen
Aanmelden is gewenst via: info@kulturhushaaksbergen.nl

 

Lezing modeontwerpster Hellen van Rees

Mode als rode draad

Modeontwerpster Hellen van Rees studeerde mode bij ArtEz in Arnhem. In 2012 studeerde ze af bij het prestigieuze Saint Martins. Hellen heeft shows over de hele wereld en overal worden haar ontwerpen gekocht en gedragen, zo ook door Lady Gaga! Duurzaamheid staat hoog in het vaandel, haar kleding is niet aan tijd onderhevig en het zijn zeker geen wegwerpartikelen.
Hellen vertelt over haar werk, toont een gedeelte uit de collectie, laat materialen zien en beantwoordt vragen. Geïnteresseerd in mode, bijzondere ontwerpen, stoffen en nieuwe technieken? Dan mag je deze lezing beslist niet missen!

Datum: vrijdag 19 oktober 2019
Tijd: 19.30 uur
Locatie: Feijn Lunchen & Lezen, Het Baken 3, Almelo
Toegang: €5,- (incl. koffie/thee)

 

Brainstorm

Inspelen op de transitie van onze samenleving

Onze samenleving verandert in rap tempo. Niet alleen de technologie, ook onze natuur en sociale leven ontwikkelen zich steeds verder. Maar wat betekent dat ‘verder ontwikkelen’ eigenlijk precies? Elise Leusink en Anika Franke stellen een aantal van deze ontwikkelingen aan de kaak en doorgronden ze, met de intentie er gezamenlijk op in te spelen. Aan de hand van twee pitches introduceren zij nieuwe woon-werk concepten.
Hierin komen aspecten uit het alledaagse leven naar voren: de omgang met diverse generaties en culturen, het sociale contact, de natuur, de techniek en bovenal: menselijke behoeftes.
Hierbij krijgt het publiek de gelegenheid ‘mee te spelen’, want het creëren van sociale concepten doe je beter samen. Via het gesprek, maar ook door visualisatie, gaan we samen op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Hiervoor zijn de kunstenaars Hans Runge (met een basisconcept voor een autonome woon- en werkruimte) en Reinier Kranendonk (ontwerper van diverse slaap- en rustplekken) uitgenodigd.

Datum: woensdag 31 oktober 2018
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Tetem, Stroinksbleekweg 16, Enschede
Aanmelden is gewenst via: receptie@tetem.nl

 

Workshop De MuseumFabriek

Kunst in de keuken

Ontwerp een eigen theedoek en schort met sjablonen en stempels. Onder professionele begeleiding maak je stempels en sjablonen, maar niet alleen op een traditionele manier: je gebruikt ook de foamcube en de vinylsnijder.
‘De Tijdelijke Textieldrukkerij’ is een tentoonstelling en een textielwerkplaats in één. In de tentoonstelling, die gaat over het verfraaien van textiel d.m.v. verven en bedrukken, worden ontwerpen van kunstenaars getoond. In de Makerspace kan iedereen – jong en oud, ervaren en onervaren – aan de slag met bijzondere verf- en druktechnieken. Het gevarieerde activiteitenprogramma nodigt uit om zélf te bedenken, te ontwerpen en te maken.

Datum: zaterdag 8 november 2018
Tijd: 10.30 – 16.30 uur, inclusief lunch
Locatie: De MuseumFabriek
Toegang: €69,-
Leeftijd: 16+
Deelnemers: maximaal aantal 12

 

Televisieproject

‘Thuis voor de buis, Heimatsender’

Stichting Nieuwe Twentse Kunst wil de goede oude huiselijkheid terugbrengen, niet alleen vanuit nostalgisch oogpunt, maar vooral door de link te leggen naar de informatietechnologie van de huidige tijd. Doel is uitwisseling tussen Nederlandse en Duitse kunstenaars en de vraag wat grensoverschrijdende kunst tegenwoordig nog betekent.
Tijdens een live digitale media uitzending voor YouTube en het Artflow Channel op Facebook, komen bezoekers met elkaar in contact en zullen zij onderdeel zijn van een kunstuitzending. Het geheel krijgt de uitstraling van een huis met verschillende kamers, waartussen het bezoek zich kan bewegen. De inhoud bestaat uit optredens van muzikanten en interview met kunstenaars. Voor meer info: www.artflow.events

Datum: zaterdag 10 november 2018
Tijd: 19.00 – 0.00 uur
Locatie: Kolkschool, Kolkstraat ingang Paco Plumtrek, Almelo
Toegang: €5,- maximaal 100 deelnemers, vol=vol

Datum: zaterdag 25 november 2018
Tijd: 14.00 – 20.00 uur
Locatie: M44, Johann-Krane-Weg 44, 48149, Munster
Toegang: €5,- maximaal 150 deelnemers, vol=vol

 

Lezing & Workshop in Bibliotheek Enschede

Nederland Leest over Voeding: 3D Food Printing op ons bord

Je bent wat je eet. De mens neemt vanaf haar eerste bestaan voedsel tot zich en krijgt zo de energie om te leven. Volgens de wereldberoemde schrijver Umberto Eco is de belangrijkste uitvinding van de afgelopen duizend jaar de veredeling van bonen en peulen in de elfde eeuw geweest: “Hun toegenomen voedingswaarde maakt ons slimmer en zo werd de Renaissance mogelijk gemaakt.”
Wat doet al dat eten met ons en wat brengt de voedingstechnologie op ons bord in de toekomst?
We grijpen het thema van de landelijke bibliotheken Nederland Leest over Voeding graag aan om de technologische ontwikkelingen verder uit te diepen. We doen dit onder het genot van een gezamenlijke maaltijd.
We starten de avond met het bereiden van een eigen saus naar keuze, begeleid door Christel Burghoorn van Enjoy the Crisis. Alle ingrediënten van de saus en salades zijn seizoensgebonden en afkomstig uit eigen regio. Tegelijkertijd worden de smaakvolle plantaardige biefstukken van Vivera – ontwikkelaar en producent van vleesvervangende producten – bereid. Tijdens het eten lichten Robin Haakmat en Gerben Vink van Vivera de productontwikkeling van hun vleesvervangers toe en wordt er gediscussieerd over voeding en duurzaamheid en het waarom van vleesvervangers.
Na de maaltijd komt Liesbeth Luijendijk, verbonden aan de Universiteit Wageningen afdeling Food & Biobsed Research, vertellen over de ontwikkelingen op het gebied van 3D food printing. Haar verhaal gaat over het printen van een persoonlijke maaltijd, op basis van gegevens uit Personalised Nutrition; wat kun je meten aan jezelf en hoe vertaal je deze meetgegevens naar een persoonlijker voedingsadvies?
De avond wordt afgesloten met een toetje en een toepasselijk gedicht over voeding door stadsdichter Margot Veldhuizen en een gedicht van junior stadsdichter Githe Seegers in het kader van Nederland Leest.
Programma:
18.00 uur start van de avond met het bereiden van saus naar keuze
18.30 uur aan tafel
19.00 uur lezing en discussie
Afsluiting van speciaal voor deze avond geschreven gedichten

Datum: dinsdag 13 november 2018
Tijd: 18.00 – 21.00 uur
Locatie: Bibliotheek Enschede lunchcafé Stoet, Pijpenstraat 15, Enschede
Toegang: € 20,-
Aanmelden via: info@bibliotheekenschede.nl

 

Lezing & Workshop in Bibliotheek Almelo

Nederland Leest over Voeding: Technologie op ons bord

Je bent wat je eet. De mens neemt vanaf haar eerste bestaan voedsel tot zich en krijgt zo de energie om te leven. Volgens de wereldberoemde schrijver Umberto Eco is de belangrijkste uitvinding van de afgelopen duizend jaar de veredeling van bonen en peulen in de elfde eeuw geweest: “Hun toegenomen voedingswaarde maakt ons slimmer en zo werd de Renaissance mogelijk gemaakt.”
Wat doet al dat eten met ons en wat brengt de voedingstechnologie op ons bord in de toekomst? Komt ons eten straks alleen nog maar uit kassen? Of uit laboratoria?
We grijpen het thema van de landelijke bibliotheken Nederland Leest over Voeding graag aan om de technologische ontwikkelingen verder uit te diepen. We doen dit onder het genot van een gezamenlijke maaltijd.
We starten de avond met het bereiden van een eigen saus naar keuze, begeleid door Christel Burghoorn van Enjoy the Crisis. Alle ingrediënten van de saus en salades zijn seizoensgebonden en afkomstig uit eigen regio. Tegelijkertijd worden de smaakvolle plantaardige biefstukken van Vivera – ontwikkelaar en producent van vleesvervangende producten – bereid. Tijdens het eten lichten Robin Haakmat en Gerben Vink van Vivera de productontwikkeling van hun vleesvervangers toe en wordt er gediscussieerd over voeding en duurzaamheid en het waarom van vleesvervangers.
Na de maaltijd neemt Peter Verstrate van Mosa Meat ons mee in de hedendaagse ontwikkelingen op voedingsgebied en de discussie hieromtrent. Mosa Meat houdt zich bezig met het vinden van methodes om onze snel groeiende bevolking op een duurzame, gezonde en diervriendelijke manier te voeden. Dit heeft een gedegen onderzoek naar kweekvlees opgeleverd.
De avond wordt afgesloten met een toetje en een toepasselijk gedicht over voeding van Michelle Brouwer in het kader van Nederland Leest.
Programma:
18.00 uur start van de avond met het bereiden van saus naar keuze
18.30 uur aan tafel
19.00 uur lezing en discussie
Afsluiting van speciaal voor deze avond geschreven gedichten

Datum: maandag 19 november 2018
Tijd: 18.00 – 21.00 uur
Locatie: Bibliotheek Enschede Feijn Lunchen & Lezen, Het Baken 3, Almelo
Toegang: € 20,-
Aanmelden via: info@bibliotheekalmelo.nl

 

Lezing van Hans Schnitzler en compilatie van de films Ubiquity en The Cleaners

Digital Detox Experiment

Wat gebeurt er als je offline gaat in een wereld die altijd online is? Als je je telefoon opzij legt, wat komt er dan voor in de plaats? Heb je nog vrienden? Besta je überhaupt nog? Studenten van SAMM (Studievereniging van de Academie Mens en Maatschappij) probeerden het en ondergingen een digital detox. Vanavond delen ze hun ervaringen met ons en met filosoof Hans Schnitzler.
Hans Schnitzler geeft een filosofische reflectie op de digitale onthouding. Volgens Schnitzler stevenen we af op een “Marxistische klassenstrijd waarin grootdatabezitters de dienst uitmaken en waarin de technische vooruitgang hand in hand gaat met dehumanisering”. Waar het bij Karl Marx draaide om arbeid en kapitaal, is het klassenverschil tegenwoordig uit de drukken in termen als informatie en grootdatabezit. Niet ons lichaam, maar onze geest wordt nu geïndustrialiseerd: inzet van de strijd is de totale inlijving van onze aandacht.
Ervaren de studenten na een digital detox de regie over hun leven weer in eigen handen te hebben? Of biedt de digitalisering van ons leven ook enorme voordelen?

Datum: dinsdag 11 december 2018
Tijd: 16.00 – 18.00 uur
Locatie: Harry Bannink Theater, Saxion Hogeschool, MH Tromplaan 28, Enschede

 

Werksessie 2:

Hands-on-Experience met de toolkits van Conrad

Digitale geletterdheid, computational thinking, programmeren… allemaal termen die we ondertussen wel kennen. Maar hoe krijgen we de techniek achter deze terminologie in de klas? Naar aanleiding van deze vraag uit het onderwijs en de bibliotheken, zijn er door Conrad diverse methodieken ontwikkeld om hier praktisch vorm aan te geven.
Edo Tempelman, educatieman van Conrad, geeft een korte introductie over het hoe en waarom van de toolkits ‘Wetenschap & Techniek’ en ‘Digitale Geletterdheid’ (programmeren & robotica). Edo gebruikt zijn expertise vanuit zijn engineering achtergrond en kennis uit het onderwijs om scholen en bibliotheken klaar te stomen voor Techniekpact 2020. Het ontwikkelde lesmateriaal sluit naadloos aan op de leerlijnen en kerndoelen gesteld in Techniekpact 2020, waarbij de focus ligt op het ontzorgen van leraren.
Vervolgens gaan we in een roulerend workshop programma zelf aan de slag met de toolkits om te ervaren hoe kinderen enthousiast worden gemaakt voor techniek.

Datum: woensdag 12 december 2018
Tijd: inloop vanaf 19.00 uur, start 19.30 uur
Locatie: Conrad, Zutphenstraat 89c, Oldenzaal
Aanmelden: mathijs.vandermeer@conrad.nl