Expertprogramma


Verschillende kleinschalige events – varierend van ontwerpworkshops en artist-talks tot netwerkbijeenkomsten – vinden plaats voorafgaand en tijdens het Maker Festival. Met deze events opent het MFT de maatschappelijke discussie over de invloed en gevolgen van ontwerp- en maakontwikkelingen voor mens, cultuur en werkprocessen.

Vragen die in het expertprogramma aan de orde komen zijn: Welke mogelijkheden bieden nieuwe technieken aan hedendaagse makers en ontwerpers? Hoe ziet de toekomst van robotica eruit? Welk effect heeft kunstmatige intelligentie op de maatschappij? Het expertprogramma vindt in drie perioden plaats:

  • Najaar 2017
  • Voorjaar 2018
  • Tijdens de Makerbeurs

Het programma voor de periode oktober t/m december 2017 is afgerond.

 

Night at the museum, workshop Eibert Draisma

Ontmoette je al eens een pratend koffiezetapparaat, of aaide je een robothondje? En wil je zelf ook eens aan de slag als uitvinder? Dat kan in het atelier van Eibert Draisma!

Speciaal voor de tentoonstelling Ik speel, dus ik ben verplaatste Eibert zijn complete atelier van Amsterdam naar Rijksmuseum Twenthe. Hier geeft hij op donderdagavond 19 oktober een inspirerende workshop. Verwondering en verbeelding staan daarbij centraal.

LezingEibert2
 
Eibert is ontwerper, uitvinder en kunstenaar. In zijn atelier werkt hij aan tal van bijzondere producten: wijnglaslampen, zingende kamerplanten of een computergestuurde nachtegaal. Eibert is de homo ludens – de spelende mens – bij uitstek: “Door te spelen met uiteenlopende mogelijkheden hoop ik mensen te inspireren om dat ook te gaan doen, zodat we spelenderwijs de wereld kunnen verbeteren.”

Tijdens de workshop geeft Eibert een inkijkje in zijn leven als uitvinder. Vervolgens ga je zelf aan de slag: onder Eiberts begeleiding maak je een bijzonder product om mee naar huis te nemen.

Datum: 19 oktober 2017
Tijd: 19.30-22.00
Locatie: Rijksmuseum Twenthe, Lasondersingel 129-131, Enschede
Toegang: € 15,- (inclusief entree tot het museum)

 

Transformer, masterclasses Wout Zweers

Vind je het leuk om zelf ideeën te bedenken en met iemand hierover te brainstormen? Om vervolgens aan de slag te gaan in een werkplaats vol met gereedschappen en machines? Geef je dan op voor de masterclasses Transformer in het Wowlab in Enschede. Transformers zijn robots die in voertuigen veranderen. Deze gemaakte fantasie robots kunnen draaien, buigen of uitvouwen op de meest verrassende manieren.

Tijdens drie masterclasses probeer je diverse materialen uit, leer je werken met verschillende technieken en machines en maak jij je eigen Transformer. Maken, kijken en uitproberen staat hierbij centraal. Stap voor stap word je begeleidt in het verkennen, ontwerpen en bouwen van de Transformer. Wout Zweers is kunstenaar en industrieel ontwerper. Jarenlang werkte Wout als decorbouwer. Nu runt hij het Wowlab, een fablab op Roombeek waar kunst en techniek samenkomen.

Masterclassfoto2

Masterclass 1: Maak kennis met de Transformer
Spelen, uit elkaar halen, wat zit waar, waar is het voor bedoeld, werkt het ook zo? Tijdens de eerste masterclass sloop je een Transformer en zet je deze weer in elkaar. Je wordt je bewust waarom de Transformer zo is gemaakt of wat er ontbreekt. Aan het eind van deze masterclass kijk je anders tegen de Transformers aan.

Masterclass 2: Ontwerp de Transformer
Nu je hebt gezien hoe een Transformer in elkaar zit, onderzoeken we diverse materialen en vormen. Kun je daarmee ook Transformers maken? Zijn de originele en gemaakte onderdelen te combineren? Probeer het zelf uit! Ga tekenen en maak een collages met foto’s. Met verschillende creatieve technieken proberen we in korte tijd een Transformer uit te werken. Aan het eind van deze masterclass sta je in de startblokken om jouw eigen Transformer te bouwen!

Masterclass 3: Bouw de Transformer
Het is zover, in deze masterclass werk je jouw idee uit tot een echte Transformer! Ben je klaar om te bouwen? Aan het eind zullen we kijken wat we met onze eigen Transformers kunnen. We zullen enkele kinderen uitnodigen om er keihard commentaar op te geven. Hopelijk hebben we het goed gedaan.

Datum: 31 oktober, 7 november, 14 november 2017
Tijd: 18.00-20.30 (inclusief pauze)
Locatie: Wowlab, Stroinksbleekweg 4a, Enschede
Doelgroep: vanaf 14 jaar
Toegang: De drie masterclass vormen een opeenvolgende reeks. Toegang voor de gehele serie: € 30,-
De masterclasses zijn niet los te volgen, aanmelding geldt voor de hele serie (maximaal 10 cursisten).
Aanmelden: zweers@dds.nl

 

Robotica, lezing Edwin Dertien

Edwin Dertien bouwt door kunst geïnspireerde robots en door robots geïnspireerde kunst. Hij is als onderzoeker verbonden aan de groep Robotica en Mechatronica op de Universiteit Twente en werkt als docent voor de opleiding Creative Technology. Als beeldend kunstenaar maakt hij grote robotobjecten voor festivals en exposities.

Edwin laat zich inspireren door literatuur op het gebied van robots. “Door het lezen van allerlei boeken ben ik in het vak gerold. ‘De robot van de rommelmarkt’ van Tonke Dragt bijvoorbeeld en ook de boeken van Asimov en zelfs Suske en Wiske.”

Lezing EdwinDertien

De hele maand november staat in het teken van Nederland Leest. Dit jaar is het thema robotica. De bibliotheken in Enschede, Hengelo, Almelo en Hardenberg verzorgen in samenwerking met het Maker Festival Twente een bijzonder avondprogramma.

Datum: 2 november 2017
Tijd: 19.30-21.00 (inloop: 19.00)
Locatie: Bibliotheek Enschede, Pijpenstraat 15, Enschede
Toegang: € 2 ,-  (inclusief koffie/thee)

Datum: 8 november 2017
Tijd: 19.30-21.00 (inloop: 19.00)
Locatie: Bibliotheek Almelo, Het Baken 3, Almelo
Toegang: Gratis

Datum: 15 november 2017
Tijd: 20.00-21.30 (inloop: 19.30)
Locatie: LOC Hardenberg, Parkweg 1a5, Hardenberg
Toegang: Gratis

Datum: 16 november
Tijd: 20.00-21.30 (inloop: 19.30)
Locatie: Bibliotheek Hengelo, Beursstraat 34, Hengelo
Toegang: € 5 ,- (inclusief koffie/thee) 

 

Night at the museum, lezing Martijn Snippe

Voor Martijn Snippe is de wijze waarop dieren bewegen een grote inspiratiebron. Hij ontwerpt en analyseert robots. Momenteel werkt hij aan de inmiddels beroemde robot-cheeta, die nu te zien is in Van nul- tot duizendpoot.

Martijn maakt deel uit van een robot onderzoeksteam van de Universiteit Twente. Het ultieme doel voor dit onderzoeksteam was het maken van een lopende robot. Martijn houdt zich specifiek bezig met het loopmechanisme van de robot. Door heel goed naar de bewegingen van een cheeta te kijken, maakte hij de robot sneller en efficiënter.

LezingMartijnSnippe

Op donderdagavond 14 december vertelt Martijn over zijn onderzoek en over de toekomst van de robotica. Daarna bezoek je de tentoonstelling Van nul- tot duizendpoot, voor één keer ’s avonds geopend!

Datum: 14 december 2017
Tijd: 20.00-21.30
Locatie: Museum TwentseWelle, Het Rozendaal 11, Enschede
Toegang: € 7,50,-  (inclusief entree tot het museum)

 

SmARTerials, lezing Hellen van Rees

HeArtGallery wil naast een podium voor beeldende kunst, ook andere vormen van beeldende- en toegepaste kunst een platform bieden. Daartoe behoren ook crossovers uit verschillende creatieve disciplines. Deze crossovers brengen professionele kunstenaars, vormgevers en experts nader tot elkaar om kennis te delen en interactie met het publiek aan te gaan.

Bij het project ‘SMARTERIAL’ staan gebruik en de toepassing van materiaal centraal. In de beeldende kunst worden materialen als marmer, steen, staal, hout en keramiek al eeuwenlang toegepast. Industriële vormgevers zijn veel minder traditioneel en voortdurend op zoek naar nieuwe materialen,  met soms nieuwe eigenschappen en technieken. SMARTERIALS wil deze twee werelden bij elkaar brengen om kennis te delen en tot nieuwe inzichten en toepassingen te komen. Het project bestaat uit een aantal onderdelen waaronder onderzoek, experiment, toepassing, educatie en presentatie.

Een van de gekozen deelnemers is Hellen van Rees. Haar werk kenmerkt zich door het innovatieve materiaal dat gebruikt wordt, veelal door Hellen zelf ontworpen en ontwikkeld. Het werk van Hellen werd gepresenteerd tijdens de Fashion Weeks in o.a. Milaan, Londen en Parijs. Ze ontwierp outfits voor beroemdheden als Lady Gaga.

Tijdens deze lezing presenteert Hellen haar collectie, maar ook haar zoektocht naar nieuwe materialen en technieken.

Datum: 19 december 2017
Tijd: 20.00
Locatie: HeARTgallery, Drienerstraat 35, Hengelo
Toegang: Gratis