Expert programma


Het Maker Festival Twente vindt plaats op 20 en 21 mei 2017 op Roombeek Cultuurpark en is een coproductie van Tetem en TwentseWelle. Tijdens het festival vinden verschillende kleinschalige events plaats, variërend van ontwerp-workshops en artist-talks tot netwerkbijeenkomsten. Met deze events opent het MFT de maatschappelijke discussie over de invloed en gevolgen van de ontwerp- en maakontwikkelingen voor mens, cultuur en werkprocessen.

Vragen die in het expertprogramma aan de orde komen zijn: Op welke wijze draagt het ontregelen van digitale platforms bij tot innovatie en wat is de invloed van deze platforms op maak en ontwerpprocessen? Welke rol speelt Leonardo da Vinci in de dromen en werkelijkheid van hedendaagse uitvinders? Welke wonderlijke creaties levert een samenwerking tussen een textielkunstenaar en een kiemgroente-expert op? Welke mogelijkheden bieden nieuwe technieken aan hedendaagse makers en ontwerpers? Professionals die dit jaar mee doen vind je hieronder.

 

Saxion FabLab Enschede in samenwerking met 100%FAT

100FAT projectietafel

Leer hoe je miniatuur CNC-gefreesde meubels kunt maken. De IKEA is er een kei in: meubels zodanig ontwerpen en maken dat ze eenvoudig in handzame vierkante dozen verpakt kunnen worden. Tijdens het expertprogramma gaan wij bezoekers meenemen in de gedachte achter deze zogenoemde ‘Flat packed furniture’ aan de hand van een demonstratie ‘Miniatuur gefreesde meubels maken, easy as 1,2,3’.

Tijdens het expertprogramma wil Saxion FabLab Enschede iedereen graag kennis laten maken met 100%FAT. Het creatieve bedrijf stopt techniek in de blender en knoopt de nieuwste technologische vindingen op creatieve wijze aan elkaar. Ze laten in de stand enkele stappen binnen het productieproces zien van de ontwikkeling van een CNC-gefreesd projectietafel prototype. Deze projectietafel is zo ontworpen, dat de diverse onderdelen makkelijk te fabriceren zijn met de CNC-frees en er dus heel snel een tastbaar prototype staat.

 

Tkkrlab

Tkkrlab

Tkkrlab is een club van geïnteresseerden in digitale techniek in de ruimste zin van het woord. Deze space heeft een eigen werkplaats waar deelnemers kunnen solderen en projecten in elkaar kunnen zetten. De deelnemers van Tkkrlab zullen tijdens het expertprogramma laten zien aan welke projecten ze werken.

Oprichter van Tkkrlab, Dave Borghuis, geeft een lezing en inzicht in het reilen en zeilen van een hackerspace. In Nederland zijn 18 hackerspaces actief, wat zijn de overeenkomsten en verschillen?

 

Europeana

Brantjes en co., Firma Wed. N.S.A. 1895-1904 Rijksmuseum, the Netherlands

Brantjes en co., Firma Wed. N.S.A. 1895-1904 Rijksmuseum, the Netherlands

Europeana Collections geeft toegang tot objecten uit bekende en minder bekende bibliotheken, musea en archieven van Europa voor gebruik in nieuwe designs, producten en ondernemingen. Deze presentatie focust zich op hoe makers Europeana’s digitale erfgoed kunnen gebruiken om te inspireren en creëren.

 

Anouk Wipprecht

Intel Edison Based Spider Dress by Anouk Wipprecht

Intel Edison Based Spider Dress by Anouk Wipprecht

In het kader van haar solo tentoonstelling Robotic Couture, die ook te zien is tijdens MFT in Tetem, geeft Anouk een lezing Robotic Dresses & Biomimicry tijdens het expertprogramma over haar robot jurken en nieuwe manieren om micro-gestuurde kleding, geïnspireerd door de natuur, te maken.

 

Paul Koudounaris

Paul Koudounaris is kunsthistoricus, auteur en fotograaf uit Los Angeles. In deze lezing, georganiseerd in samenwerking met Anouk Wipprecht, brengt Paul een ode aan de prestaties van enkele van de grootste katachtigen van de geschiedenis. Maak bijvoorbeeld kennis met Felicette, een straatkat uit Parijs die met een raket de ruimte in werd gelanceerd.

 

 

Reinier Kranendonk

ReinierKranendonk

De Karnival is een kunsten expositie waar doe installaties als attractie worden aangeboden, performers verschillende kanten van (straat) theater laten zien en waar doe-dingen zijn. Het mixt een oud evenement (de kermis) met iets van nu. De Karnival laat het publiek actief mee doen en lol hebben in het doen en maken. En probeert mensen in te laten zien dat iets zelf maken helemaal niet moeilijk of mooi hoeft te zijn.

 

Wirelab in samenwerking met 100%FAT

Twan Pastoor van Wirelab en Lieven Maes van 100%FAT geven een presentatie over de Interactieve Installatie in de Noorderhagen, een nieuwe interactieve projectie-installatie. De projecties bevatten online lemeneten zoals social koppelingen, big data koppelingen, foto’s, filmpjes, etc. Ook zit er een tracking device in de installatie zodat bezoekers door middel van beweging kunnen interacteren met de projectie. Twan Pastoor en Lieven Maes vertellen over het project, de installatie en de mogelijkheden.

 

Viola van Alphen

Nu technologie steeds meer invloed heeft op ons allemaal wil Viola van Alphen kijken naar de behoefte-gedreven innovatie versus winst-gedrevene innovatie: het democratiseren van technologie. Willen we wapens en anti-privacy apps of willen we technologie waarvan we blij worden? Virtual Intimacy is een van die nieuwe ontwikkelingen: de reactie van vrouwelijke kunstenaars op pornografie in VR, omdat VR als medium zich uitstekend leent voor een antwoord op onze behoefte aan intimiteit. Virtual Intimacy verkent de veranderende waarden van mensen en intimiteit in de transformatie naar een technocratische maatschappij.

 

Sylvain Vriens

Sylvain Vriens vertelt over zijn werk als creatief programmeur. Over poëzie, Google maps, programmeren in de bosjes, duiven, wifi en alles daar tussenin. Hoe vertaal jij een idee naar techniek en gebruik je juist de techniek om de gekste ideeën te krijgen?

 

Hellen van Rees

HellenvanRees

Tijdens de lezing van textiel en mode ontwerper Hellen van Rees praat zij over textiel innovaties. Hellen licht een aantal voorbeelden uit van haar innovatieve ambachtelijke materialen en producten uit. Hoe ziet het ontwikkel- en ontwerpproces eruit? Met beeldmateriaal en tal van voorbeelden vertelt ze hierover.

Het uitgebreide expertprogramma, vind je hier.

Deze is op beide dagen ook in print verkrijgbaar in Tetem.